Ze zeggen wel eens dat het na je 30e bergafwaarts gaat met je lichaam. Letterlijk is dat ook zo. Een hartaanval voor je 35e komt maar zelden voor. Vanaf je 35e wordt, naast dat zwembandje rond je middel, ook je hartspier langzaam dikker. Je hart wordt minder soepel en de pompkracht gaat langzaam achteruit.

Per dag krijgen ±43 mensen een hartstilstand. Dat zijn er 300 per week, ruim 15.000 per jaar… En naarmate je ouder wordt hoor je steeds vaker om je heen dat het een bekende is, of je kent degene via, via, via. Mannen vanaf 55 jaar hebben een verhoogd risico op een hartaanval. Bij vrouwen is dat vanaf 65, dat heeft met de overgang te maken, oestrogeen heeft een positieve werking op het hart. Roken, overgewicht, LDL-cholesterol en hoge bloeddruk zijn ook risicofactoren die een hartaanval op jonge leeftijd kunnen bevorderen. Best confronterend als je er zo over nadenkt…

75% van alle hartstilstanden gebeuren thuis of in gezelschap van bekenden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste 6 minuten essentieel zijn voor de overlevingskansen van het slachtoffer. Vooral mensen die op jonge leeftijd een hartaanval krijgen hebben een grote kans op overleven. Het lichaam is nog relatief fit en in staat de klap op te vangen. Een goede, effectieve reanimatie is daarbij wel écht nodig. Afwachten tot de ambulance komt is geen optie, het duurt simpelweg te lang. Je lichaam kan niet 10 minuten zonder zuurstof en bloedsomloop.

De keten van overleven begint bij jou! Direct 112 bellen, gelijk beginnen met reanimeren en zo mogelijk een AED aansluiten. Dat zijn de dingen die als eerste moeten gebeuren wanneer iemand een hartstilstand heeft. Zodra de professionals aanwezig zijn nemen zij het van je over. Een goede reanimatie simuleert 30% van een normale natuurlijke bloedsomloop. Dat lijkt weinig, maar het is voor het slachtoffer zijn beste kans. Doe je maar wat, omdat je het enkel op tv gezien hebt, dan redt je die 30% niet. En dan redt het slachtoffer het dus waarschijnlijk ook niet.

Een reanimatiecursus duurt 4 uurtjes en kan dus prima in een avondje gegeven worden. Zie het als een nieuwe vorm van een Tupperwareparty. Je hebt een gezellige avond met dierbaren, en tegelijkertijd leer je hoe je elkaars leven kunt redden. Hopelijk heb je de geleerde kennis nooit in de praktijk nodig, maar stel dat…… Dan weet jij in ieder geval wat je moet doen om de kans op overleven te vergroten. En mocht er iets met jou gebeuren, dan weten je vrienden ook hoe ze jou moeten helpen, ook een fijn gevoel.

Daarbij is dit ook waarschijnlijk de enige party die je geen geld kost. Zorgverzekeraars vergoeden namelijk de kosten voor een reanimatiecursus volledig (bij een aanvullende verzekering) Niet alleen goed voor elkaar maar ook voor je portemonnee dus… 😉