Slaapgebrek beïnvloed het functioneren van onze hersenen enorm. Bij structureel te weinig slaap zul je problemen met je geheugen oplopen. Ook je concentratievermogen, je reactiesnelheid, je spraak en besluitvaardigheid worden minder. Wist je dat: Een bestuurder met slaapgebrek is net zo gevaarlijk als een dronken bestuurder…

Slapen is net zo belangrijk voor ons lichaam als eten. Een goede nachtrust geeft je hersenen de kans om zich te reinigen. Emoties worden verwerkt, geleerde informatie wordt in het langetermijngeheugen opgeslagen en de bloedtoevoer naar je spieren wordt verhoogt waardoor je spieren zich herstellen en genezingsprocessen worden versnelt.

En wat is nou eigenlijk het verschil tussen een slapend persoon en een bewusteloos persoon? Nou, eigenlijk is het heel simpel… een slapend persoon kun je wakker maken en een bewusteloos persoon niet. Als iemand bewusteloos is dan kun je tegen hen schreeuwen, aan hen schudden of water in het gezicht gooien, maar wakker wordt diegene niet.

Bewusteloosheid is een toestand waarin je het bewustzijn over je omgeving verliest. Een bewusteloosheid kan ontstaan door een uitwendige oorzaak zoals een klap op het hoofd of een verkeersongeval. Een bewusteloosheid kan ook een inwendige oorzaak hebben, zoals een epileptische aanval of zuurstoftekort in de hersenen door bijvoorbeeld een herseninfarct. Ook giftige stoffen zoals bijvoorbeeld teveel alcohol kunnen leiden tot bewusteloosheid. Zo zijn er nog meer oorzaken mogelijk.

Wat doe je als je iemand bewusteloos aantreft? Controleer of er een goede ademhaling is. Een goede ademhaling is minimaal 2x in 10 sec. in en uit ademen. Iemand die gewoon ademhaalt heeft altijd 3 kenmerken waaraan je kunt afleiden dat de ademhaling normaal is:

  1. Een normale ademhaling kun je ZIEN
    De borst en/of buik gaan in een regelmatig en vloeiend tempo op en neer
  2. Een normale ademhaling kun je HOREN 
    Luister altijd dicht bij de mond om de ademhaling goed te kunnen horen. Jouw oor hangt vlak boven de mond, zo kun je zelfs bij harde muziek of harde wind de ademhaling nog steeds horen
  3. Een normale ademhaling kun je VOELEN
    Omdat je met je oor zó dicht boven de mond hangt, voel je de ademstroom tegen te wang/oor

Is 1 van deze kenmerken er niet, dan is de ademhaling dus niet normaal en starten we met reanimeren. Maak je een verkeerde inschatting en ga je reanimeren terwijl het toch niet nodig blijkt te zijn? Dat is geen enkel probleem, spartelt je slachtoffer tegen dan mag je stoppen want dan is het niet nodig… Bij twijfel altijd reanimeren!

Bel bij bewusteloosheid altijd 112, ook als die nog adem haalt. Houd de ademhaling nauwgezet in de gaten. Als de ademhaling bedreigd lijkt te raken, draai de persoon dan op de zij zodat de tong niet achterin de keel kan belanden. Ga niet in de mond grabbelen om de tong te pakken te krijgen. Dat werkt NIET! Door op de zij te leggen zakt de tong opzij en houd je de luchtweg vrij. Ook als er mogelijk braaksel vrij komt dan kan dat in een zijligging er eenvoudig uit stromen.

Bij mogelijk nek- of rugletsel wil je eigenlijk niet draaien, bij voorkeur iemand met mogelijk nek- of wervelletsel de persoon laten liggen zoals die ligt. Blijf erbij en houd de ademhaling nauwlettend in de gaten. Heb je het gevoel dat de tong de luchtweg begint te blokkeren doordat die passief naar achteren zakt? Houd dan met 1 hand op het voorhoofd het hoofd stil en til met je andere hand de kin omhoog, zo kun je de luchtweg vrij houden zonder de persoon op de zij te draaien.

Moet het slachtoffer met mogelijk nek- of wervelletsel braken? Dan heb je geen keuze, ondanks de mogelijkheid op nek- of wervelletsel draai je het slachtoffer voorzichtig maar snel op de zij. Stikken in braaksel is erger, dus bij braken altijd draaien.