Een vraag die mij zeer regelmatig gesteld wordt is: Waarom heet jouw bedrijf Punt5? Wat zijn de andere 4 punten dan? Een logische vraag, want het klinkt niet heel erg EHBO-erig. Ik leg het ook altijd graag uit, want er zit namelijk echt wel een goed doordachte filosofie achter. Lees maar eens mee…

Een vraag die mij zeer regelmatig gesteld wordt is: Waarom heet jouw bedrijf Punt5? Wat zijn de andere 4 punten dan? Een logische vraag, want het klinkt niet heel erg EHBO-erig. Ik leg het ook altijd graag uit, want er zit namelijk echt wel een goed doordachte filosofie achter. Lees maar eens mee…

Ten eerste, ik houd niet van standaard. Dus toen ik de knoop doorgehakt had om voor mezelf te beginnen, wilde ik niet een naam waarvan er al twaalf in een dozijn zitten. Een ieder die mij kent weet dat ik daar te eigenwijs voor ben.. 😉 Dus het moest sowieso geen afkorting worden met de letters E H B of O erin.

Om te weten hoe mijn visie op EHBO begon moeten we eerst een heleboel jaren terug in de tijd. Toen ik tijdens mijn PABO opleiding tot leerkracht mijn allereerste gymles gaf en een meisje haar arm op twee plekken brak. Ik was een eerstejaars stagiaire van 18 die nog maar net kwam kijken, maar door mijn ervaring bij de Reddingsbrigade en de strandbewaking bleef ik kalm en wist ik hoe te handelen.

Mijn mentrix daarentegen raakte volledig in paniek. ’s Middags bij het napraten gaf ze aan heel blij te zijn dat ik wist wat we moesten doen, want zelf had ze geen idee gehad. Dat was de eerste keer dat ik, zacht uitgedrukt, verbaasd was door het gebrek aan EHBO kennis bij leerkrachten in het onderwijs.

In de jaren daarna leerde ik dat het een uitzondering was wanneer je als leerkracht een EHBO-diploma hebt. De meesten kunnen een nat doekje op de pijnlijke plek doen en een pleister plakken en dan houdt het al vrij snel op. Tijdens de jaren dat ik zelf echt voor de klas stond is het ook met zeer grote regelmaat voorgekomen dat collega’s mij riepen wanneer een kind ernstiger dan een pleister gewond was (waaronder ook collega’s met een BHV-diploma)

Tijdens nabesprekingen en met doorvragen kwam ik erachter dat het voornamelijk onzekerheid is die mijn collega’s ervan weerhield om zelf hulp te gaan verlenen. Onzekerheid, angst om het fout te doen, het niet zeker weten of wat je doet goed is. Dat gevoel is de basis van mijn bedrijfsnaam ‘Punt5’.

In de EHBO zijn er altijd enkele vaste punten die je een houvast bieden bij het verlenen van Eerste Hulp. Noem het een protocol of een stappenplan, het komt op hetzelfde neer.

  1. Let op veiligheid/ let op gevaar
  2. Ga na wat er gebeurt is en wat het slachtoffer mankeert
  3. Alarmeer de hulpdiensten
  4. Verleen Eerste Hulp

En dan komt ie: Punt5

Heb vertrouwen in jezelf! Heb vertrouwen in dat wat je doet, dat dat goed is. Heb vertrouwen in jouw intentie, je helpt iemand vanuit compassie, vanuit medeleven. Als je gelooft dat je vanuit de goedheid in je hart iemand helpt, dan doe je het goed! Kortom:

  1. Vertrouw/ geloof in jezelf

Ik vind het heel belangrijk dat cursisten zich bij mijn cursussen op hun gemak voelen. Dat ze hun twijfels en angsten met me delen, zodat ik ze daarin vooruit kan helpen. Ik werk altijd in kleine groepjes om iedereen voldoende aandacht te kunnen geven, om iedereen het gevoel te geven dat ze het goed doen. Waar fouten worden gemaakt grijp ik direct in, ik wacht niet tot het einde. Je hebt gelijk de kans om het te verbeteren zodat je daadwerkelijk voelt dat je competent bent. Je krijgt positieve feedback, tips waar je wat mee kunt, en uitleg waarom dat zo is. Een beter begrip van wat je doet neemt angsten weg.

Hoe zit dat bij jou? Help jij iemand in nood gelijk? Of wacht je eerst even af of iemand anders erop af gaat? Wat houdt je tegen? Onzekerheid is niet nodig! EHBO is niet moeilijk! En niets doen is geen optie!

In navolging op mijn ervaringen in het onderwijs heb ik zelf een workshop ‘Kleine letsels bij Kinderen’ gemaakt. Want ik vind dat íedere leerkracht Eerste Hulp moet kunnen verlenen en niet alleen de BHV’ers (die dat vaak ook liever niet doen) Waar de BHV zich voornamelijk op levensbedreigende letsels, richt de workshop ‘Kleine letsels bij Kinderen’ zich vooral op (je raadt het al) kleine letsels: Een val van het klimrek / een bloedneus / een vinger tussen de deur / een verzwikte enkel / etc…

Ook interesse in een workshop voor bijvoorbeeld jouw hele team op school/peuterspeelzaal/kinderdagverblijf? Vraag naar de mogelijkheden en kosten door een mail te sturen naar: info@punt5.nl

Ook voor de officiële cursussen en workshops van het Oranje Kruis of het Rode Kruis is Punt5 beschikbaar. Kijk eens op mijn website www.punt5.nl