Waarom zou een EHBO of Reanimatiecursus alleen voor hen die het kunnen betalen mogen bestaan? Iedereen zou toch in staat moeten zijn om in ieder geval te leren Reanimeren? Dat is in ieder geval mijn mening… Toch is geld een ding wat veel mensen nog tegenhoudt om een cursus te volgen. Op verschillende manieren probeert Punt5 EHBO- en Reanimatiecursussen zo laagdrempelig mogelijk te maken. Want iedereen kán hulpverlenen, alleen veel mensen durven niet zo goed omdat ze nog nooit een cursus gedaan hebben.

Wat doet Punt5 al:

  • Al ruim 5 jaar werkt Punt5 samen met Kursus Project IJsselstein (KPIJ) om laagdrempelig workshops (kinder-)EHBO aan de bevolking van IJsselstein aan te bieden. Deze workshops worden altijd druk bezocht, zijn erg populair en kosten niet veel waardoor het ook aantrekkelijk is voor de minima.
  • Een andere manier waarop Punt5 het volgen van EHBO- en Reanimatiecursussen mogelijk maakt voor de minima is door aangesloten te zijn bij de U-pas. De U-pas is er voor minima in de regio Utrecht, met deze pas kunnen hele gezinnen meedoen aan sportieve en culturele activiteiten in de regio of krijgen ze korting op bijvoorbeeld de kapper, musea of een EHBO-cursus.
  • Door erkende cursussen aan te bieden van het Rode Kruis en de Nederlandse Reanimatieraad zijn de cursussen te declareren bij veel ziektekostenverzekeraars.
  • Via de app Ik-fiets kan men in regio Utrecht punten verdienen die in te wisselen zijn tegen korting op een Reanimatiecursus bij Punt5. Deelnemen kost niets, en het stimuleert mensen ook om meer de fiets te pakken.

Wat is het Pay it Forward initiatief?

Het Pay it Forward initiatief van Punt5 draait volledig op giften en heeft als doel reanimatiecursussen voor de minima in IJsselstein mogelijk te maken. Iedereen moet in staat kunnen zijn om levensreddende handelingen te leren.

Hoe probeert Punt5 dat te bereiken:

  • Via de webshop kan door het aankopen van diverse cadeautjes, of door donatie, een bijdrage worden gedaan aan het Pay it Forward initiatief van Punt5.
  • Op de cursuslocatie van Punt5 staat een collectebus waarin cursisten een bijdrage kunnen leveren.
  • Al deze giften gaan rechtstreeks en voor 100% naar het Pay it Forward initiatief van Punt5.

Bij een circulatiestilstand telt elke minuut. Door zo snel mogelijk te starten met reanimeren heeft de patiënt de grootste kans op overleven. Elke keer dat het streefbedrag bereikt is zal via social media (Facebook & Instagram) een datum bekend worden gemaakt waarvoor inwoners van IJsselstein die afhankelijk zijn van de voedselbank zich kunnen aanmelden. De cursussen worden gegeven volgens de laatste nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad en er zal bij goed gevolg een volwaardig certificaat uitgereikt worden.

Reanimeren is niet moeilijk, iedereen kan het leren! Geld zou geen reden moeten zijn om niet te leren hoe je een leven kunt redden. Elk leven is onbetaalbaar.

Draag jij ook een steentje bij? Samen maken we de wereld hartveiliger