Nederlandse ouders weten vaak niet wat ze moeten doen als hun kind een ongeluk krijgt. Vallen van de trap, een verbranding of vingers tussen de deur, ouders tasten vaak in het duister. De EHBO-kennis van de Nederlandse burgers behoort tot de op drie na laagste van heel Europa. 90% van de Nederlanders geeft aan wel een cursus te willen volgen, slechts 3% heeft daadwerkelijk een aantoonbare eerste hulpvaardigheid. Dat is een bizar groot verschil. Hoe komt dat?

Jaarlijks raken 44.000 kinderen, tussen de 0 en 5 jaar, in of om het huis zodanig gewond dat een pleister of nat washandje niet voldoende is. Dat zijn 100 kinderen per dag die medische behandeling nodig hebben. De meest voorkomende ongevallen zijn; vallen, beknellen, vergiftiging en verbranding. Driekwart van de ouders maakt jaarlijks een ongeluk van hun kind mee in of om het huis. Ouders willen graag iets doen als hun kind pijn heeft, maar ze weten niet goed hoe ze moeten handelen. Toch heeft nog geen 9% van de jonge ouders een EHBO-cursus gevolgd. Iedere 2 weken overlijdt er een kind ten gevolge van een ongeval in privésferen.

Hoe komt het dat de veiligheid van onze kinderen zo laag op het prioriteitenlijstje staat? Binnen mijn kennissenkring hoor ik vaak “ja dat staat nog op de planning”. Maar er staan nog zoveel dingen meer op de planning, waardoor het er vaak helemaal niet van komt. En als je gaat doorvragen komen vaak dezelfde redenen op tafel. Veel mensen weten niet waar ze zo’n cursus moeten zoeken of denken lid te moeten worden van een EHBO vereniging. Ze hebben al zo’n druk leven met werken, gezin, sporten en vrienden, waar moeten ze de tijd vandaan halen om ook nog ergens een EHBO-cursus te gaan volgen. En is het niet heel duur zo’n EHBO-cursus?

Je merkt dat als er 1 iemand over de dam is dat er in hun omgeving meer volgen. Zien eten, doet eten. Zo gaat dat op dit moment ook binnen de EHBO wereld. Vrienden van me hebben na de geboorte van hun eerste kindje een cursus Eerste Hulp aan Kinderen gevolgd. Zij vonden het belangrijk omdat ze beiden totaal geen idee hadden wat te doen bij een ongeval in huis. Tijdens en vlak na het volgen van de cursus praatten ze er veel over met anderen, ze waren enthousiast over de dingen die ze leerden. En door hun enthousiasme staken ze andere jonge ouders binnen hun vriendenkring aan om ook een cursus te doen. Super!

Tegenwoordig zijn er veel particulieren, zoals ik, die EHBO cursussen aan bieden. Je hoeft niet meer lid te worden van een vereniging, waarbij je verplicht bent om zoveel avonden per jaar aanwezig te zijn, om je diploma geldig te houden. Het bestaan van EHBO- en Rode Kruis verenigingen is hartstikke goed en ook nodig. Denk maar aan alle evenementen in je woonplaats waarbij EHBO’ers nodig zijn. Vind je dat leuk om te doen, dan moet je dat doen. Ik kan me ook goed voorstellen dat je daar helemaal geen zin in hebt, maar dat je wel enige kennis van EHBO wilt hebben. Hartstikke goed! Fijn! Hoe meer mensen weten wat ze moeten doen bij een ongeval hoe beter!

Nou, dat excuus is nu dus ontkrachtigd. Dan kan iedereen zich dus gaan inschrijven zou je denken. Nee, het volgende excuus is vaak tijdgebrek. Weer een avond van huis, je bent al zo weinig thuis. Of je hebt geen oppas. Nou dat excuus kan ik ook wegnemen. Een EHBO cursus kan prima in je huiskamer plaatsvinden. Waarschijnlijk zijn er meer mensen in je kennissenkring die wel een EHBO-cursus zouden willen volgen, maar tegen dezelfde bezwaren aanhikken als jij. Sla de agenda’s open, plan een paar datums waarop jullie allemaal kunnen en schrijf je gezamenlijk in. Werk je overdag? Plan dan wat avonden of een zaterdag. Zijn jullie allemaal op dezelfde dag vrij, plan dan eens zo’n dag in om een EHBO-cursus te volgen. Of sta je elke week met dezelfde ouders te koukleumen langs de lijn op het hockeyveld? In dezelfde tijd kun je in de kantine een EHBO-cursus laten plaatsvinden. Is ook wel een fijn idee als een van jullie met een hele groep naar een uitwedstrijd moet, en er gebeurd iets…

Nóg een voordeel van je eigen groep samenstellen is; je bent met allemaal vertrouwde mensen, je voelt je waarschijnlijk vrijer en durft sneller vragen te stellen die je in een vreemde groep niet stelt. En zeg nou zelf, als je met vrienden onder elkaar bent is het toch altijd gezellig ongeacht wat je doet…

En om je laatste excuus te vernietigen (dat is vaak het geld) Er zijn vrij standaard bedragen voor de cursussen, daarbij zitten alle oefenmaterialen, lesmaterialen en het diploma bij inbegrepen. Een cursus voor een tientje is er niet. En als die er wel is moet je je afvragen wat de kwaliteit van de cursus is. Als je aanvullend verzekerd bent, dan kun je de factuur opsturen naar je zorgverzekeraar en dan krijg je een groot deel van het bedrag, soms zelfs het hele bedrag, terug gestort op je rekening. Kijk hier maar eens tot welk bedrag jouw zorgverzekeraar een EHBO-cursus vergoed: http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/ehbo-cursus

10% van de bezoeken aan de huisarts/ huisartsenpost zou niet nodig zijn als ouders kennis van EHBO hebben. Hoeveel tijd en geld scheelt je dat dan?
98% van de Nederlanders zegt de hulpdiensten te bellen in geval van nood uit onzekerheid om te handelen. Zonde! Zeker als iedere seconde telt.
42% geeft geen Eerste Hulp vanwege een gebrek aan kennis. En wat als jij daar dan ligt? Of je kind? Dan wil je toch ook geholpen worden?

Stof tot nadenken gekregen? Wil je de stap nemen en een EHBO cursus gaan doen? Ik kom graag bij je thuis / in de sportkantine / etc…

www.punt5.nl
info@punt5.nl
06-12635500

Ik sta voor je beschikbaar…
Met altijd vriendelijke groeten,

Eefje