Is het je wel eens opgevallen dat het herkennen van letsels en ziekten altijd op basis van een blanke huid aangeleerd wordt? Hoe zit dat met mensen met een donkere huidkleur? Kun je bij hen een allergische reactie, shock of een simpele blaar op dezelfde manier herkennen als bij blanke mensen? Zeker niet, in dit artikel leg ik je enkele verschillen uit.

Mensen met een donkere huidkleur hebben niet een dikkere huid wat lange tijd aangenomen werd. Een donkere huid is wel compacter doordat het een groter aantal cellagen heeft. Blaren bijvoorbeeld gaan bij een blanke huid vrij snel stuk terwijl ze bij een donkere huid langer heel blijven. Bij een blanke huid kun je de vloeistof in een blaar vaak zien zitten. Bij een donkere huid zie je dat niet, een blaar op een donkere huid lijkt meer op een bultje dan op een blaar. Hieruit zou je kunnen opmaken dat een donkere huid steviger is dan een blanke huid.

Deze gedachte wordt versterkt door hoe de huid reageert op krabben bij hevige jeuk. Een blanke huid is eenvoudig open te krabben als je flinke jeuk hebt. Een donkere huid krab je niet zo snel open, je ziet eerder dat de huid er grover uit begint te zien na flink krabben.

En hoe zit dat met ziekten waarbij iemand rode vlekken krijgt? Rode vlekken zijn op een blanke huid eenvoudig waar te nemen. Op een donkere huid is dat een stuk lastiger. Soms zie je geen rode maar juist gele of blauwe vlekken. Bij sommige letsels is de aangedane plek niet alleen rood maar ook gezwollen of misschien wel warm. Een rode zwelling valt misschien niet heel goed op, door voorzichtig te voelen krijg je wellicht duidelijkere informatie.


Huidveranderingen bij de ziekte van Lyme
Bron: www.tekenbeetziekten.nl

Naast een rode huid heb je bij bepaalde letsels en ziekten het symptoom dat blanke mensen bleek worden. Een bleke huid is bij mensen met een donkere huidkleur heel lastig te herkennen. Soms kan de huid er wat vaal uit zien, maar als je de persoon niet goed kent dan weet je ook niet echt hoe zijn huid er normaal gesproken uitziet. Ook blauwe lippen zijn bij een persoon met donkere huidkleur niet te herkennen.

Het kan dus erg lastig zijn om uiterlijke kenmerken van letsels en ziekten te herkennen bij mensen met een donkere huidkleur. Zeker wanneer je daar niet goed in geoefend bent of dagelijks doet. Maar uiterlijke kenmerken is natuurlijk niet alles waar je op let als je een slachtoffer benaderd. Er zijn nog tal van andere zaken waar je op let en naar vraagt. Koorts, misselijkheid, duizeligheid, spierpijn, braken, ademhalingsproblemen, verward gedrag, en zo nog vele meer hebben niets met de huid te maken maar wel met het letsel of de ziekte. Het goed uitvragen van je slachtoffer is altijd heel erg belangrijk maar bij een slachtoffer met een donkere huidkleur misschien nog wel veel belangrijker.

 

 

Vond je dit een leuk artikel? Laat het me weten in een comment! ?
Wil je leren welke vragen belangrijk zijn om te stellen aan een slachtoffer? Schrijf je dan in voor een EHBO-cursus. In een EHBO-cursus leer je diverse letsels te herkennen, zowel de uiterlijke kenmerken als waar je in gedrag, houding en reactievermogen op moet letten. Kijk op www.punt5.nl/cursus welke verschillen in cursussen er zijn, er is altijd wel een cursus die bij je past.

 

 

Uiteraard ben ik geen arts en heb ik deze informatie uit verschillende bronnen gehaald. Onder andere www.huidarts.com en www.mens-en-gezondheid.infonu.nl  Een artikel van www.metro.co.uk, dat ik van een cursist doorgestuurd kreeg, over Malone Mukwende die het boek ‘Mind the Gap’ schreef vond ik erg inspirerend. Tijdens zijn studie geneeskunde aan de universiteit van London schreef hij dit handboek wat het diagnostiseren van blanke mensen en donkere mensen naast elkaar legt.