Half April deed ik een oproep op mijn Facebookpagina naar huis-tuin-en-keuken tips waarvan je wilt weten of het überhaupt wel werkt en of het geen kwaad kan. Sommige tips zijn natuurlijke middeltjes die goed helpen, maar er zijn ook genoeg Broodje-aap verhalen die soms zelfs gevaarlijk kunnen zijn en het letsel kunnen verergeren. Mijn taak om van al deze onderwerpen uit te zoeken of ze waar/niet waar en onschadelijk/gevaarlijk zijn. Hieronder mijn bevindingen.

Laten we beginnen met de Broodje-aap verhalen. Middeltjes die niets uithalen en dus eigenlijk klinkklare onzin zijn. Van sommige vraag je je zelfs af: Hoe kom verzin je het? Vaak komt het doordat iemand ergens in een gesprek maar half heeft zitten luisteren en daardoor de feiten met elkaar verward heeft of per ongeluk twee onderwerpen aan elkaar plakt die helemaal niet bij elkaar horen. Of iemand heeft eens een grapje uitgehaald en een ander dacht dat het serieus bedoeld is en die heeft het weer doorvertelt en zo is het een eigen leven gaan leiden. Tja, hoe komen de roddels in de wereld…?

Over het volgende middeltje heb ik geen enkele informatie kunnen vinden om het te bevestigen noch te ontkrachten. Dus weet jij er meer van dan hoor ik het graag. Maar tot die tijd verdwijnt het bij mij absoluut in de categorie “Broodje aap”.

  1. Als je last hebt van wormen moet je op een pot gaan zitten met daarin warm water met eucalyptus. Voor zover ik heb kunnen ontdekken is eucalyptus goed tegen allerlei verkoudheidszaken. De laatste keer dat ik keek zat mijn neus toch echt aan de bovenkant van mijn lichaam en hebben de luchtwegen geen uitgang aan de onderkant…

Dan is er ook nog een keur aan middeltjes die klinken als een Broodje-aap verhaal, maar waar wel een kern van waarheid in zit.

  1. Heel strak een touwtje om je pink draaien zou helpen bij een bloedneus. Bloed je linker neusgat dan moet je heel strak een touwtje om je rechter pink draaien. Knijp je neus dicht en laat het touwtje minstens 5 minuten zitten. Tja, sommige mensen beweren dat het écht helpt. In de EHBO leren we dat je een bloedneus 10 minuten moet dichtknijpen, dat touwtje heeft mijns inziens verder geen bijdrage. Je loopt zelfs een risico dat je het bloed in je pink afknelt en als het gaat opzwellen krijg je het touwtje er niet meer af. Niet doen dus, zou mijn advies zijn…
  2. Je kind ondersteboven houden bij een verslikking is ook een veel gehoord advies. In de EHBO wordt geleerd om baby’s op je onderarm te houden met het hoofd licht naar beneden. Omdat ze zelf nog niet bewust kunnen spugen is het voor baby’s dan makkelijker het voorwerp dat bekneld zit uit de mond te werken (niet geheel Broodje-aap dus…) Maar echt helemaal ondersteboven houden en dan op de rug slaan moet je zeker niet doen. Het risico op beschadigingen aan de heupen of de nek is groot.
  3. Als je last van reuma of gewrichtspijn hebt zou een kastanje in je broekzak kunnen helpen. Deze remedie stamt waarschijnlijk uit de Middeleeuwen. De genezingskracht van de kastanje zou dan doorstralen in je gewrichten. Tja, of je er in gelooft of niet, dit is een gevalletje “baat het niet, dan schaadt het niet”…

Naast zulke Broodje-aap verhalen zijn er natuurlijk ook genoeg middeltjes uit grootmoeders tijd die wel enige werking hebben. In mijn volgende Blog zal ik daar verder op in gaan. Tot gauw dus!

Wil je liever zeker weten wat je moet doen bij een ongelukje. En wil je er zeker van zijn dat je geen extra schade veroorzaak? Volg dan een EHBO cursus of workshop. Punt5 verzorgt cursussen en workshops van hoge kwaliteit, altijd volgens de nieuwste richtlijnen, toegespitst op jouw wensen, met een flinke dosis gezond verstand en humor.

Kijk voor meer het volledige cursus aanbod verder op de website.
Neem contact op via info@punt5.nl
Of bel 06-12635500